Interobserver variations in diagnosing asbestosis according to the ILO classification - Perić, Irena (Array, 2009)
Azbestoza je bolest koja nastaje kao posljedica inhalacije azbestnih vlakana. Zahvaća pluća i pleuru, a ponekad može dovesti do karcinoma pluća, pleure i peritoneuma. Azbestozu je teško dijagnosticirati, osobito u početnom stadiju bolesti. U dijagnostici azbestoze presudna je radiološka obrada. Cilj ovog rada je utvrditi interopservacijske razlike u analizi radiograma prema kriterijima klasifikacije ILO kod profesjonalne azbestoze. U istraživanje je bilo uključeno 318 ispitanika profesionalno izloženih azbestnim česticama. U 210 ispitanika kojima je postavljena dijagnoza azbestoze usporedili smo radiološke nalaze analizirane od dvaju neovisnih radiologa eksperata u skladu s važećom klasifikacijom ILO. Uspoređujući rezultate analize malih zasjenjenja parenhima pluća prema njihovoj veličini, našli smo da se rezultati razlikuju u 26,66 % slučajeva, dok je prema prožetosti intersticija neslaganje bilo još učestalije, tj. zabilježeno je u 42,22 % slučajeva. U ispitanika s pleuralnim promjenama usporedili smo rezultate analize difuznih pleuralnih zadebljanja i našli neslaganje u debljini i/ili širini pleuralnih zadebljanja u 34,93 % slučajeva. Uočili smo značajno neslaganje u procjeni stupnja azbestne bolesti na pleuri i na parenhimu pluća. Zbog toga smatramo da je u kvantificiranju promjena izazvanih azbestom i u procjeni stupnja tjelesnog oštećenja nužno rabiti kompjutoriziranu tomografiju visoke rezolucije kao znatno osjetljiviju i pouzdaniju slikovnu tehniku