Stanovništvo Drenovaca (1870-1880) : (I. dio) : predtranzicijsko doba - Alebić, Tamara, kroatistkinja (Array, 2009)
Sažetak: Demografska slika Drenovaca, istočno-slavonskog naselja u sastavu Slavonske vojne krajine, uz primjer drugog istraženog slavonskog naselja - Donjeg Miholjca, pokazuje da u razdoblju od 1870. do 1880. godine u Slavoniji još nije bilo naznaka početka procesa demografske tranzicije. Predtranzicijska obilježja u Drenovcima najjače su se očitovala u prirodnom padu stanovništva (preko 10‰ godišnje), niskoj doživljenoj dobi, ranoj ženidbi, te čestim ponovljenim brakovima. Specifičnosti Drenovaca očituju se u natprosječnom migracijskom saldu i u relativno niskoj razini stopa nataliteta i mortaliteta (čije objašnjenje traži dodatno istraživanje), te u relativno maloj smrtnosti dojenčadi.Demografska slika Drenovaca, istočno-slavonskog naselja u sastavu Slavonske vojne krajine, uz primjer drugog istraženog slavonskog naselja - Donjeg Miholjca, pokazuje da u razdoblju od 1870. do 1880. godine u Slavoniji još nije bilo naznaka početka procesa demografske tranzicije. Predtranzicijska obilježja u Drenovcima najjače su se očitovala u prirodnom padu stanovništva (preko 10‰ godišnje), niskoj doživljenoj dobi, ranoj ženidbi, te čestim ponovljenim brakovima. Specifičnosti Drenovaca očituju se u natprosječnom migracijskom saldu i u relativno niskoj razini stopa nataliteta i mortaliteta (čije objašnjenje traži dodatno istraživanje), te u relativno maloj smrtnosti dojenčadi