Chemical profile of Plomin Bay sediments - Oreščanin, Višnja; Nađ, Karlo; Bartolinčić, Anamarija; Valković, Vladivoj (2009)
Granulometrijska i kemijska svojstva te mogućnost otpuštanja teških metala ispitivani su u sedimentima Plominskog zaljeva (Sjeverni Jadran, Hrvatska) u svrhu utvrđivanja rizika od remobilizacije teških metala iz sedimenta u stupac vode. Uzeto je 65 uzoraka s različitih točaka i dubina unutar zaljeva. Analizom varijance potvrđena je granulometrijska i kemijska homogenost cijelog volumena sedimenta, što upućuje na jedan prevladavajući izvor tijekom cijeloga sedimentacijskog razdoblja. Granulometrijskom analizom je utvrđeno da u svim uzorcima prevladava sitnozrnata frakcija (<0,063 mm). Koncentracije elemenata u ukupnim uzorcima sedimenata slične su literaturnim vrijednostima objavljenim za relativno onečišćena područja Jadranskog mora. Velika brzina sedimentacije uzrokovana konstantnim donosom materijala iz slijevnog područja Boljunčice vjerojatan je uzrok niskih koncentracija teških metala i slabo vidljivog utjecaja odlagališta šljake i pepela na sastav sedimenata. U kontaktu s morskom vodom moguća je remobilizacija samo 0,29 mg kg-1 V, 0,04 mg kg-1 Cr, 0,07 mg kg-1 Ni, 0,33 mg kg-1 Cu, 0,67 mg kg-1 Zn i 0,06 mg kg-1 Pb iz sedimenta u stupac morske vode. Ipak ove vrijednosti su tri do deset puta povećane u slučaju izluživanja s pomoću organskih kiselina
Bibliografija: 20 jed
Sažetak
Keywords: Morski sedimenti; Plominski zaljev