Utjecaj promjene deviznoga tečaja na bilancu roba Republike Hrvatske : ekonometrijska analiza - Koški, Dražen (Array, 2009)
Sažetak: Motiv za istraživanje kojeg su rezultati prikazani u ovome članku jest strukturni deficit bilance roba Republike Hrvatske u okolnostima njezina relativno visokoga i rastućeg inozemnoga duga. Svrha istraživanja bila je ekonometrijski pokazati dugoročnu međuovisnost efektivnoga deviznog tečaja i bilance roba Republike Hrvatske. Primjenom Johansenove metode testiranja postojanja kointegracije na ekonomski model u kojem se pretpostavlja da su uvezena i domaća dobra nesavršeni supstituti pokazano je da će porast realnoga efektivnoga deviznog tečaja za 1%, u prosjeku dugoročno smanjiti realni deficit bilance roba Republike Hrvatske približno za 2%. Unatoč rezultatima ekonometrijske analize, uzimajući u obzir relativno visoku inozemnu zaduženost Republike Hrvatske, valutne klauzule u ugovorima o kreditu i visoku uvoznu ovisnost hrvatskoga gospodarstva, ne bi se moglo zaključiti da bi se problem deficita bilance roba mogao riješiti isključivo politikom deviznoga tečaja. Naime, veća bi deprecijacija kune vjerojatno već u kratkome roku rezultirala financijskom krizom u zemlji, a poslije i međunarodnom nelikvidnošću