Workplace noise exposure after modernisation of an aluminium processing complex - Doko-Jelinić, Jagoda (Array, 2009)
Sažetak: Cilj je rada procijeniti utjecaj modernizacije tehnološkog procesa proizvodnje aluminija na prisutnost i razinu buke štetne za zdravlje radnika u radnom okolišu. U tu svrhu uspoređivani su rezultati periodičkih mjerenja razine buke prije i nakon modernizacije. Mjerenja intenziteta buke provedena su na istim radnim mjestima i istom metodom tijekom radnih smjena i uspoređeni s važećim nacionalnim standardom. Nakon modernizacije tvornice u svim odjelima proizvodnih pogona značajno se smanjila razina buke, kao i broj radnih mjesta na kojima su radnici izloženi prekomjernoj buci. Najbolji rezultati postignuti su u ljevaonici, gdje se broj radnih mjesta s prekomjernom razinom buke, tj. razinom buke višom od 90 dB(A) smanjio sa 78.4 % na 13 %. Na radnim mjestima gdje se izlijevaju ingoti i skida šljaka buka je i dalje prekomjerna. U pogonu anoda prekomjerna je buka i dalje prisutna pri proizvodnji sirovih anoda, gdje razina buke zbog rada mlinova i vibrokompresora varira od 95 dB(A) do 102 dB(A). U pogonu elektrolize buka viša od 100 dB(A) izmjerena je pri zasipanju anoda. Iako je modernizacijom tvornice i unaprjeđenjem tehnološkog procesa značajno reducirana razina buke, nije ju moguće u cijelosti ukloniti