Regionalni razvitak i tehnološka konvergencija prerađivačke industrije u Hrvatskoj - Mikulić, Davor, ekonomist (Array, 2009)
Sažetak: U radu autor testira hipotezu o povezanosti tehnološke konvergencije u prerađivačkoj industriji i ukupne gospodarske konvergencije hrvatskih regija. Dobiveni rezultati o tehnološkoj strukturi prerađivačke industrije po analitičkim regijama upućuju na zaključak da se ona u analiziranom razdoblju pogoršavala. Suprotno očekivanjima, najsporije je rastao sektor visoke i srednje visoke tehnologije. Povećavaju se razlike među tehnološkim razinama pojedinih analitičkih regija. Postoji trend daljnjega povećavanja razlika među analitičkim regijama, a ne njihova konvergencija, i to bilo da je riječ o konvergenciji ukupnog BDP po stanovniku ili konvergenciji tehnoloških razina. Uzroke povećanja razlika u tehnološkim razinama valja tražiti u poznatim, ali prešućivanim (tacitnim) i kumuliranim znanjima o tehnologiji u pojedinim analitičkim regijama. Razvijanje visokih tehnologija u značajnijem obujmu je u ovome trenutku moguće očekivati jedino u Gradu Zagrebu. U Srednjoj i Južnoj Dalmaciji potrebno je strateški se odrediti prema povećanju udjela djelatnosti srednje visoke tehnologije. U regiji Istočna Hrvatska moguće je povećati razinu srednjih (viših i nižih) tehnologija. Prostor Središnje i Sjeverozapadne Hrvatske industrijski je veoma raznolik pa će njegovo profiliranje ovisiti o dislociranju određenoga skupa djelatnosti iz Grada Zagreba u šire okruženje