Introducing single board system at joint stock companies merger : justification of its introduction and development of economic practice in the Republic of Croatia - Gonan Božac, Marli (Array, 2009)
Sažetak: Cilj ovog rada je ukazivanje na mogućnost prelaska na monistički sustav pri spajanju dioničkih društava. Rad analizira poslovno stanje pri spajanju dioničkih društava Puljanka d.d., Brionka d.d. i Istra d.d., kao i organizaciju novog društva u monističkom sustavu. Neizravni cilj je doprinos razvoju ekonomske prakse u Republici Hrvatskoj kao i daljnje znanstveno istraživanje na tom području. Istraživanje se bazira na pretpostavkama da Uprava i Nadzorni odbor smatraju spajanje dioničkih društava opravdanim kao i da monistički sustav upravljanja smatraju prikladnim u novoj organizaciji društva. Spajanje i primjena monističkog sustava zasnivaju se na teoretskim pretpostavkama, zakonskim odredbama Republike Hrvatske ali i dosadašnje svjetske poslovne prakse