Razvoj mjernog instrumenta za procjenu zadovoljstva internom komunikacijom - Tkalac Verčič, Ana; Pološki Vokić, Nina; Sinčić Ćorić, Dubravka (2009)
Sažetak: Rad opisuje razvoj instrumenta – Upitnika za procjenu zadovoljstva internom komunikacijom (UPZIK). Instrument je razvijen kroz dvije faze. U prvoj je fazi razvijen inicijalni upitnik sa 107 čestica, koji je primijenjen na uzorku od 259 ispitanika. Na temelju faktorske analize dobivenih rezultata razvijen je konačni upitnik sa 32 čestice grupirane u 8 dimenzija zadovoljstva komunikacijom. U drugoj je fazi finalni mjerni instrument primijenjen na uzorku od 169 ispitanika u jednoj velikoj hrvatskoj organizaciji. Ponovljena faktorska analiza i analiza faktorske strukture dimenzija pokazale su da je razvijeni instrument: (1) pouzdan i valjan, (2) usporediv sa sličnim instrumentima razvijenima u svijetu, no dovoljno različit da opravdava razvoj instrumenta prilagođenoga hrvatskim kulturološkim specifičnostima te (3) primjenjiv u budućim teorijskim i praktičnim istraživanjima
Bibliografija: str. 198-200
Summary ; Zusammenfassung
Keywords: Interna komunikacija -- Mjerni instrumenti