Monistički ustroj tijela dioničkog društva : hrvatska praksa - Maurović, Ljiljana; Gonan Božac, Marli; Grgorinić, Sabina (2009)
Sažetak: Obilježja monističkog ustroja tijela dioničkog društva kroz usporedbu s dualističkim predmet su prvog dijela rada. Autorice su istaknule bitne razlike između ova dva oblika korporativnog upravljanja, koje bi trebale utjecati i na odabir vlasnika dioničkog društva. Također su istaknule da okolnost uvođenja monističkog ustroja u pravni sustav Hrvatske, kao rezultat usklađenja s pravom EU-a, dovodi dionička društva u situaciju da usvojeni dualistički mogu zamijeniti s monističkim. Literatura korporativnog upravljanja potvrđuje osnovnu tezu autorica da je svaki od ustroja imanentan pojedinom pravnom krugu, kontinentalnom i anglosaksonskom. U drugom dijelu rada analizirale su razloge i sadržaj promjene oblika korporativnog upravljanja u jednom hrvatskom dioničkom društvu kako bi potkrijepile svoja stajališta s novom praksom u Hrvatskoj. Analiza je pokazala da je društvo odabralo specifičan oblik monističkog ustroja tijela dioničkog društva, upravni odbor s izvršnim direktorima izvan odbora. U dijelu razloga za prijelaz s dualističkog na monistički sustav, promatrano društvo potvrđuje da je promjena rezultat opredjeljenja vlasnika čije je matično društvo u zemlji gdje prevladava monistički sustav. Slijedom uvida u literaturu i očekivana događanja u vezi promjena i uvođenja monističkog sustava u praksu hrvatskih dioničkih društava, autorice zaključuju da će one biti malobrojne i gotovo isključivo zbog vlasnikove povezanosti s monističkim ustrojem
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 19 jed
Abstract
Keywords: Dionička društva -- Monistički ustroj društva