Dinamika cross-border M&A u funkciji poticanja razvoja hrvatskog gospodarstva - Tomić, Daniel (Array, 2009)
Sažetak: Cross-border M&A predstavljaju aspekt korporativne strategije kojima velike kompanije nastoje poništiti negativne tokove vlastitog tržišta izlazeći i integrirajući svjetsko tržište. Promjene u globalnom okruženju poput liberalizacije nacionalnih okvira, internacionalizacije poslovanja, razvoj tehnoloških inovacija, intenziviranje globalne konkurentnosti... dinamizirale su rast cross-border M&A posljednjih godina. Ovim radom nastojat će se ukazati na probleme, ali i izazove koji se postavljaju pred Hrvatsku, definirajući smjer i percepciju razvoja iskorištavanjem poslovnih mogućnosti koje pružaju cross-border M&A, pritom govoreći o promjenama koje se javljaju kao odraz već započetih regionalnih kretanja. JEL klasifikacija: D21, F21, F23, L10