Privatni projekti isušivanja i melioracije tla u Dalmaciji i Istri od ranoga novog vijeka do 20. stoljeća - Mlinarić, Dubravka (Array, 2009)
Sažetak: U radu su uspoređena dva privatna projekta melioracije močvarnih terena i njihovo mjesto u procesu mijenjanja čovjekova odnosa prema prirodi kroz tri stoljeća. Prvi je slučaj isušivanja vranskog blata na feudalnom posjedu obitelji Borelli u Ravnim kotarima u 18. stoljeću, a drugi isušivanje močvarnoga brijunskog posjeda austrijskog industrijalca Paula Kupelwiesera početkom 20. stoljeća. Slični su motivi nagnali oba poduzetnika na velike i skupe melioracijske radove, a specifični su ekološki, ekonomski i politički konteksti oblikovali konačne rezultate. Odnosi se to na prepreke na koje su dvojica gospodarsko-ekoloških poduzetnika nailazili, stručna znanja i tehničke mogućnosti kojima su raspolagali, te napokon i dugoročne posljedice provedenih zahvata u okolišu. Odjeci fiziokratskih ideja u prvom slučaju te agrarne, tehničke, industrijske i energetske revolucije u Europi u drugom samo su ubrzali antropizaciju prirodnih sredina. Bez obzira na vremensku distancu od 150 godina, nepovoljne su političke okolnosti i nerazumijevanje lokalne sredine, domaćeg stanovništva i centralnih vlasti prekinuli oba moderna pothvata, no više nisu mogli izmijeniti smjer razvoja kulturnih krajolika, temeljen u prvom redu na razumnijem korištenju odgovarajućih prirodnih preduvjeta i viziji nekadašnjih vlasnika