Franjo Dugan st. : recenzija Andreisova rukopisa "Pregled povijesti glazbe" - Palić-Jelavić, Rozina (Array, 2009)
U ostavštini hrvatskog skladatelja i orguljaša Franje Dugana starijeg, pohranjenoj u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu, nalazi se i njegova recenzija rukopisa "Pregled povijesti muzike" ("Povijest muzike") Josipa Andreisa, koju je Dugan st. bio uputio Matici hrvatskoj kao izdavaču Andreisove knjige. U toj se svojoj ocjeni, koju je dovršio 25. travnja 1939. godine, Dugan st. usredotočio uglavnom na one tekstne dijelove Andreisove knjige, u kojima je mogao pokazati svoju kompetenciju u području glazbenoteorijskih znanja i znanosti o harmoniji, u poznavanju glazbala, u pitanjima o glazbenim oblicima i glazbenim formama, u terminološkoj problematici, te u glazbenopovijesnim sadržajima i poznavanju glazbene literature. Usporedna analiza teksta Duganove recenzije i sadržaja Andreisove knjige, pokazala je koje je sve napomene, primjedbe i sugestije za dopunom, izmjenom i doradom prvotnog rukopisa Andreis bio prihvatio i uvrstio u rukopis knjige, mijenjajući i dopunjujući svoj tekst do njegove konačne verzije. Ovaj Duganov tekst dosad nije bio poznat niti se spominjao. Ovdje je predstavljen prvi put, i to u svome izvornom izgledu i u cijelosti; na taj je način omogućeno praćenje njegova sadržaja i svih autorovom rukom pridodanih napomena, ispravaka i dopuna