Uvod u kristologiju Johna Hicka - Karlić, Ivan; Mršić Felbar, Iva (2009)
Sažetak: Autori ovim prilogom žele upoznati čitatelje s temeljnim kristološkim postavkama američkog prezbiterijanca Johna Hicka. Hickova kristologija (koju on naziva agape kristologija) usko je vezana uz njegovu pluralističku (teološko-religijsku) poziciju, a teze koje iz nje proizlaze usmjerene su uglavnom na obranu te pozicije. Osim toga, Hick upućuje kritiku kalcedonskoj inkarnacijskoj kristologiji i doslovnome govoru o utjelovljenju Sina Božjega, predlažući pritom dinamički umjesto ontološkoga govora unutar agape kristologije. U svom kristološkom promišljanju razmatra također mogućnost višestrukog utjelovljenja, i to s ciljem relativizacije normativno-spasenjske uloge Isusa Krista. Prihvaćajući stupnjevitu kristologiju, govori o utjelovljenju kao mitu, odnosno metafori, stavljajući Isusa Krista u isti rang s duhovnim vođama i učiteljima drugih religijskih tradicija
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Hick, John; Kristologija -- Mit -- Vjerski pluralizam