Religioznost i stavovi o rastavi braka : rezultati znanstveno-istraživačkog projekta "Kršćanski identitet i kvaliteta bračnog i obiteljskog života" - Džinić, Ivo; Čičković, Biljana (2009)
Sažetak: U radu se obrađuje tematika rastave braka, s aspekta analize promišljanja i stavova o toj temi onih ljudi u Hrvatskoj koji trenutačno žive u braku ili iza sebe imaju iskustvo bračnoga i obiteljskog života. Glavna analiza odnosi se na kvalitetu utjecaja svijesti o kršćanskom identitetu ovih ljudi na njihove stavove i promišljanja o problematici rastave braka. U radu su objavljeni prvi rezultati znanstveno-istraživačkog projekta “Kršćanski identitet i kvaliteta bračnog i obiteljskog života”, koji je proveo tim suradnika s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na uzorku od 1200 osoba u Hrvatskoj. Cilj projekta bio je istražiti utječe li, na koji način i u kojoj mjeri religioznost općenito i kršćanska vjera supružnika na život u braku i obitelji, te na njihove stavove o nekim temama iz bračnoga i obiteljskog života. U radu su predstavljeni rezultati istraživanja koji se odnose na promišljanja i stavove ispitanika o temi rastave brakova općenito, kao i o mogućnosti stupanja u novu životnu zajednicu. U radu se uzimaju u obzir i rezultati dosadašnjih istraživanja provedenih u Hrvatskoj, kao i njihovih spoznaja, jer su ta istraživanja, barem fragmentarno, dotaknula i tematiku rastave braka. Na temelju tih spoznaja formulirane su polazne pretpostavke ovog istraživanja, koje su predstavljene i u ovom radu. One su se odnosile na percepciju ispitanika o najčešćim razlozima rastave braka, na stavove ispitanika glede fenomena rastave općenito, zatim na najprimjerenije rješenje za daljnji život osoba koje su doživjele rastavu, te na nedostatan utjecaj kršćanske svijesti na stavove ispitanika o rastavi braka. Na temelju dobivenih rezultata istraživanja i pokušaja pastoralno-teološke refleksije o njima, pokazat će se da su naše polazne pretpostavke u velikoj mjeri bile i opravdane
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Razvod braka -- Brak -- Obitelj -- Vjerski identitet -- Kršćanstvo; Hrvatska