Spasovo u hrvatskoj tradicijskoj baštini - Dragić, Marko, filolog (2009)
Sažetak: Uzašašće je kršćanski blagdan koji se slavi četrdesetog dana nakon Uskrsa, uvijek četvrtkom, a sjećanje je na Kristov uzlazak u nebo. Uzašašćem na nebo Isus Krist je spasio čovječanstvo. Zato se taj blagdan zove i Spasovo. Uzašašće u hrvatskoj kulturnoj baštini karakteriziraju spasovski ophodi, zvani križari i križarice, koji se prvi put spominju početkom 17. stoljeća u Bakru. Procesije su počinjale u ranu zoru sa svrhom blagoslova polja, održavale su se ponedjeljkom, utorkom i srijedom uoči Uzašašća, te su se ti dani zvali Križevi dani. Procesije su godine 1952. komunističke vlasti zabranile. Narod taj blagdan smatra i pastirskom svetkovinom, te ga karakteriziraju pastirske svečanosti, obredi i običaji. Slavonska mladež taj je blagdan nekoć proslavljala veseljem i plesovima. Bez obzira što je Uzašašće iznimno važan blagdan u kršćanstvu i što su nekoć uz njega bili vezani bogati i raznovrsni običaji kojima su ga Hrvati slavili, ti običaji nisu pobudili značajnu pozornost etnologa, antropologa i filologa. Stoga autor u ovom radu ponajviše koristi suvremene izvorne terenske zapise
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Uzašašće -- Vjerski blagdani -- Religijski rituali -- Narodni život i običaji; Hrvatska