Vremenske izvedenice kao instrumenti terminskih tržišta - Lazibat, Tonći; Županić, Ivana; Baković, Tomislav (2009)
Sažetak: Gotovo da ne postoji gospodarska djelatnost kojoj prihodi, izravno ili neizravno, nisu podložni utjecaju vremenskih prilika. I dok su nepovoljne vremenske prilike možda najstariji rizik s kojim se poduzeća susreću, tek je nedavno razvijeno rješenje za učinkovito upravljanje njima. Rizik nepovoljnih vremenskih prilika u mnogočemu se razlikuje od ostalih izvora rizika, stoga je bilo potrebno kreirati novi alat za takvu vrstu upravljanja. Vremenske izvedenice u tome su se pokazale vrlo učinkovitima. Tržište vremenskih izvedenica jedno je od najnovijih i trenutno je najbrže rastuće tržište izvedenica. U radu je dan pregled najnovije svjetske literature koja se bavi tom tematikom. Objašnjene su specifičnosti rizika vremenskih prilika i specifičnosti vremenskih izvedenica. Prikazan je razvoj tržišta i objašnjeni su elementi ugovora koji ih čine valjanima. Sve je navedeno u radu potkrijepljeno primjerima
Bibliografske bilješke uz tekst ; internetski izvori ; bibliografija: 20 jed
Abstract
Keywords: Upravljanje rizikom -- Vremenske izvedenice