Psalm 1. : problemi i mogućnost interpretacije - Čatić, Ivica (2009)
Sažetak: Svrha je biblijske znanstvene literature olakšati interpretaciju biblijskoga teksta. Kada se radi o Psalmu 1., zamjetna je značajna raznolikost, a nerijetko i suprotstavljenost ponuđenih pristupa i rezultata do kojih dolaze istraživači. Članak si postavlja za cilj istražiti mogućnost solidne interpretacije Psalma 1. unatoč raznolikosti mišljenja koje vlada u znanstvenoj literaturi. Da bismo to postigli, ne ćemo ulaziti u ona pitanja u kojima su znanstvenici već suprotstavili podjednako teške argumente bez postizanja veće jasnoće, a služit ćemo se onim datostima o kojima postoji najširi konsenzus. Pretpostavljajući širok, a neiskorišten potencijal interpretacije, sadržan unutar samoga teksta Psalma, u vidu obilja semantičkih jedinica i slika, rad istražuje njihov međusobni odnos, ugrađenost u pojedine književno-stilske figure te međusobnu interakciju u njihovoj protežnosti od početka prema koncu Psalma. Ovaj segment teksta pruža nove mogućnosti interpretacije. Samo istraživanje sastoji se u horizontalnoj (od retka do retka) i vertikalnoj analizi teksta (u protežnosti od početka prema koncu psalma). Na koncu postaje vidljivo da Psalam 1. funkcionira i kao svojevrsna hermeneutska paradigma: očitovanjem mogućnosti višedimenzionalnoga čitanja, on utjelovljuje dubinu božanske mudrosti koja proniče stvarnost ovoga svijeta i tako svojemu čitatelju garantira sigurno vodstvo kroz Psaltir kao paradigmu života
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 27 jed
Summary
Keywords: Vetus testamentum -- Psaltir -- Psalam 1.; Tumačenje -- Hermeneutička paradigma