Inicijativa Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva za reguliranje "ciganskoga pitanja" u Hrvatskoj i Slavoniji potkraj XIX. st. - Vojak, Danijel (2009)
Sažetak: Rad se temelji na istraživanju periodike (Gospodarskog lista, Obzora i Narodnih novina), upravnih izvještaja županijskih vlasti te relevantne literature. Analizirana je inicijativa Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva za rješavanje "ciganskoga pitanja" u Hrvatskoj i Slavoniji potkraj XIX. st. Članovi navedenoga Društva, nakon višegodišnjih rasprava, percipirajući Rome kao lijenčine, lopove, varalice i "socijalne parazite", predložili su da se strani (nomadski) Romi protjeruju, a domaći (sjedilački) Romi prisilno koloniziraju. Državna vlast je 1893. izdala posebnu naredbu o Romima, u koju su bili uvršteni prijedlozi toga Društva. Ovim se nije riješilo "cigansko pitanje", jer je znatan dio Roma i dalje odbijao sjedilački način života te se nastavljao sukobljavati sa seoskim stanovništvom i vlastima
Bibliografija: 29 jed
Summary ; Zusammenfassung
Keywords: Romi -- Društveni status; Hrvatska; 19. st