Abrahamova vizija između "kazivanja" i "prikazivanja" - Dürrigl, Marija Ana (2008)
Sažetak: U razmatranje hrvatske srednjovjekovne pripovjedne proze treba uključiti i fenomen njezine usmenosti, tj. činjenicu da je veći broj primatelja tekstove slušao, nego što ih je čitao. Usmenost se ne odnosi samo na vezu s folklorom, već na izvedbu teksta u živoj komunikaciji s primateljima. Promatrani;;starozavjetni apokrif Abrahamove vizije očituje signale performativnosti koja pak u sebi ujedinjuje mogućnost kazivanja i prikazivanja sadržaja i pouke pred publikom. Analiza pokazuje da se fenomen usmenosti srednjovjekovnih tekstova što ih svrstavamo u pripovjednu prozu ogleda u shvaćanju čitanja kao izvođenja, a ono u sebi ujedinjuje tekst, pouku i izravnu komunikaciju
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: 30 jed
Summary
Keywords: Abrahamova vizija; Glagoljska književnost -- Hrvatska proza -- Usmena proza; Srednji vijek; Hrvatska