Bitni pokazatelji dominikanske duhovnosti i poslanja : teološkopovijesni osvrt - Biškup, Marijan (2009)
Sažetak: Sveti Dominik, utemeljitelj Reda braće propovjednika, osnovao je propovjednički red koji kao glavni cilj ima naviještanje Božje riječi i koji je po svojoj naravi aktivan i dinamičan. Od brojnih redovničkih opsluživanja starih monaških redova sveti Dominik preuzeo je ona koja su pogodovala ostvarenju njegova cilja. Red braće propovjednika u svoje zakone uvodi praksu oprosta od pojedinih monaških službi ako su one bile zaprjeka plodnom propovjedničkom apostolatu i teološkom studiju. Dominikanski red prva je crkvena redovnička ustanova koja je obvezu trajnoga studija ugradila u same temelje svoga djelovanja. Upravo zato dominikanska duhovnost nije ni čisto monaška ni strogo aktivna, nego sretan spoj apostolata i monaškoga načina življenja. Dominikanska duhovnost molitvom, studiranjem, zajedničkim redovničkim životom, monaškim opsluživanjima i specifičnim dominikanskim apostolatom usmjerava pripadnike Reda braće propovjednika prema vrhuncima kršćanskoga savršenstva. Od neprocjenjive je važnosti imati na umu misao sv. Tome Akvinskoga prema kojoj sav život dominikanaca i njihov apostolat moraju proizlaziti iz punine kontemplacije. Članak je razdijeljen na tri dijela. Najprije se govori o značenju i raznovrsnosti duhovnosti. Nakon toga slijedi izlaganje o naravi specifične dominikanske duhovnosti, tj. o kontemplaciji, o propovijedanju i studiju. U trećem se dijelu vrlo opširno govori o duhovnom životu i radu hrvatskih dominikanaca
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary
Keywords: Dominikanci; Duhovni nauk