Utilization of contribution margin in the costing system in production of components for wood working machines - Potkány, Marek; Hitka, Miloš (2009)
Sažetak: Cilj rada je predložiti metodu optimizacije troškova za potrebe planiranja proizvodno-prodajnog programa u tvrtki za proizvodnju dijelova za strojeve za obradu drva. Za kompletan obračun troškova tvrtka se koristi standardnim modelom obračuna, s nepotpunim troškovima. Pri obračunu troškova svi su elementi troška uključeni kao pojedinačne izlazne veličine. Rezultati takve kalkulacije ne mogu se upotrijebiti za donošenje odluka. Posebno je važno pri konačnoj optimizaciji zasebno prikazati varijabilne (mijenjaju se pod utjecajem promjene količine proizvodnje) i fiksne troškove koji se ne mijenjaju s promjenom opsega proizvodnje. Zbog navedenoga u radu se predlaže primjena aplikacije retrogradnog (unazadnog) obračuna troškova na temelju izračuna kontribucijske marže, što je nužan postupak za učinkovito donošenje odluka. Kriterij za izračun na kritičnome mjestu proizvodnje jest kontribucijska marža/norma sat, što je vrlo važan parametar za optimalan proizvodno-prodajni program
Bibliografija: 12 jed
Sažetak
Keywords: Drvna industrija -- Strojevi za obradu drva