Effect of feed speed and wood species on roughness of machined surface - Škaljić, Nedim (Array, 2009)
Sažetak: Rad predstavlja istraživanja kvalitete blanjane površine bukovih, hrastovih i jelovih uzoraka. Bukovi su uzorci izrađeni od parene bukovine i termički modificirane bukovine (212 oC). Istraživanja su provedena na uzorcima blistača, koji su blanjani u radijalnom smjeru. Alat za blanjanje imao je dvije oštrice, a blanjano je pri posmičnim brzinama 6, 12, 18 i 24 m/min. Dubina blanjanja bila je konstantna i iznosila je 2,0 mm, a prsni je kut oštrica alata bio γ = 15o. Eksperiment je proveden na četverostranoj blanjalici Weinig Powermat 400. Promjer putanje rezne oštrice bio je 125 mm, a broj okretaja radne osovine 6 000 min-1. Hrapavost površine mjerena je po duljini obrade, u skladu sa normom DIN 4768 (1990) upotrebom elektromehaničkog profilometra Mitutoyo SJ-201. Usporedbom dobivenih rezultata za sve četiri vrste uzoraka može se zaključiti da se s povećanjem posmične brzine povećava hrapavost površine. Kvaliteta blanjane površine za različite je vrste drva različita u jednakim uvjetima obrade. Najmanju hrapavost imali su uzorci hrasta, a najveću uzorci jele. U istraživanjima nije zabilježena značajna razlika između kvalitete površine uzoraka od parene bukovine i termički modificirane bukovine usprkos mnogo lošijim mehaničkim svojstvima termički modificiranog drva u odnosu prema parenom drvu