Productivity in shipbuilding = Proizvodnost u brodogradnji - Čagalj, Ante, inženjer brodogradnje (Array, 2009)
Sažetak: Jednaki konkurentni troškovi rada mogu se postići u različitim stanjima okruženja, kao na primjer: visoka proizvodnost s visokim troškovima rada, srednja proizvodnost sa srednjim troškovima rada i niska proizvodnost s niskim troškovima rada. Općenito, output u brodogradnji mjeri se u isporučenim CGT godišnje, zasnovanim na zbroju CGT svih brodova koji su isporučeni u godini izgradnje. CGT je u najširem smislu mjera za količinu rada koja se temelji na GT ili DWT broda, prilagođena pomoću kompenzacijskoga čimbenika relativnoj složenosti broda (trupa, strojeva i opreme) za različite vrste i veličine brodova. Proizvodnost radnika može se pratiti u najširem smislu pomoću CGT/radnik, međutim glede različitih struktura izvora radne snage, moraju se uključiti i svi zaposlenici i partneri. U zaposlenike se ubrajaju svi koji utječu na proizvodnost, kao što su djelatnici prodaje, nabave, menadžment i administracija. Proizvodnost se može mjeriti u globalnoj brodograđevnoj industriji i godišnjim utroškom radnih sati po CGT