Decentralization of organizational structure and management in shipbuilding industry - Čagalj, Ante, inženjer brodogradnje (Array, 2009)
Sažetak: Brodogradilišta su poznata kao vrlo složeni poslovno-proizvodni sustavi. Zbog toga su njihove organizacijske strukture veoma široke i duboke. Radi se o kompleksnim organizacijskim strukturama teško upravljivim. Zahtijevnim izazovima globaliziranoga brodograđevnog tržišta, brodogradilišta neće moći odgovoriti, ako između ostaloga, ne primijene suvremena znanstvena dostignuća na području teorije organizacije i upravljanja. U radu je dan prikaz moguće primjene novih organizacijskih rješenja zasnovanih na znanstvenim osnovama teorije organizacije. Radi se o modelu umreženog brodogradilišta s preoblikovanim i bitno reduciranim brodogradilištem kao liderom u mreži. Ovakvim modelom postiže se decentralizacija, fl eksibilnost, inovativnost, jednom riječju demokratizacija organizacije brodogradilišta