Rekonstruiranje promjena morske razine na istočnoj obali Jadrana (Hrvatska) – pregled = Reconstructing sea-level changes on the Eastern Adriatic Sea (Croatia) – an overview - Surić, Maša (2009)
Sažetak: Stjenovita okršena obala, male amplitude morskih mijena, razvedena obala s brojnim otocima, različite priobalne biocenoze, mnoštvo paleontoloških, arheoloških i historijskih ostataka, dovoljan broj mareografskih postaja te razvoj GPS mreže – sve to nudi optimalne preduvjete za istraživanja promjena morske razine na hrvatskoj obali. Različitim metodološkim pristupima (geomorfološkim, biostratigrafskim, arheološkim, historijskim, mareografskim, geodetskim, radiometrijskim), većina ovih pogodnosti bila je korištena s ciljem rekonstruiranja relativnih pomaka morske razine i kopna. Međutim, proizašli rezultati bili su točkasti i nerijetko pogrešni, i takvi su često bili nekritički korišteni kao temelj novih istraživanja. Multidisciplinarnim pristupom tek su posljednjih godina djelomično rekonstruirane promjene relativne morske razine, a brojne pogodnosti istočne obale Jadrana nesumnjivo će omogućiti razmjerno brz napredak istraživanja
Tekst usporedo na hrv. i engl. jeziku
Bibliografija: str. 196-199
Keywords: Morska razina; Jadransko more