Inicijacijska dinamika u liturgiji krštenja : od dinamike otajstva do obrednoga ustroja - Crnčević, Ante, teolog (Array, 2009)
Sažetak: Kršćanska inicijacija, u ranoj Crkvi življena kao početni hod vjere koji je kulminirao jedinstvenom liturgijom inicijacije, ucijepljenom u liturgiju Vazmenoga bdjenja, tijekom povijesnoga razvoja izgubila je jedinstvo liturgijskoga slavlja, a time i jedinstvo značenja triju sakramenata inicijacije. Tako je pastoral sakramenata inicijacije dao svakome od njih vlastito slavlje i zasebne pastoralne ciljeve, promatrane ne u svjetlu jedinstvenoga inicijacijskoga hoda i pritjelovljenja Kristu i Crkvi, nego u svjetlu širega pastoralnoga programa Crkve. Time se u govoru o trima sakramentima inicijacije izgubila »sakramentalnost same inicijacije«. Usmjeravajući razmišljanje prema otkrivanju »sakramentalnosti zajedništva triju sakramenata«, autor ukazuje na unutarnju dinamiku liturgije krštenja. Obredna je dinamika po svome povijesnom nastanku preslika i izričaj »dinamike otajstva«. Tako su čin uranjanja u vodu i čin pokrsnoga pomazanja u početcima imali jedinstveno krsno značenje nedjeljivoga otajstva ucjepljenja u Kristov život. Jedinstvo unutarnje dinamike inicijacije autor pokazuje na primjeru obrednosti triju sakramenata, navlastito krštenja i potvrde, a potom na liturgijsko-arhitektonskom ustroju prostora za slavlje inicijacije te na vrjednovanju »dimenzije vremena« kojim se pokazuje da je inicijacija ulazak u »Gospodnje vrijeme«. Na kraju se predlaže nužnost vraćanja sakramenta potvrde u izvorni sakramentalni slijed, što pak vodi k nužnom preutemeljenju i preusmjerenju sveukupnoga pastoralnoga nastojanja oko kršćanske inicijacije