Estimacija kuta opterećenja sinkronog generatora dinamičkim neuronskim mrežama = Load angle estimation of a synchronous generator using dynamical neural networks - Mišković, Mato (Array, 2009)
Sažetak: Definiran je postupak estimacije kuta opterećenja sinkronog generatora u radu na elektroenergetski sustav zasnovanog na dinamičkim neuronskim mrežama. U postupku formiranja estimacijskog modela istražen je i definiran izbor ulaznih veličina i struktura dinamičke neuronske mreže. Za učenje dinamičke neuronske mreže koriste se podaci iz snimljenih odziva u ustaljenom pogonskom stanju i pri poremećajima u radu sinkronog generatora na mrežu. Usporedbom rezultata dobivenih primjenom definiranog postupka estimacije kuta opterećenja, s rezultatima dobivenim mjerenjem, pokazana je primjenjivost predloženog estimacijskog postupka zasnovanog na dinamičkim neuronskim mre