Izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - Šiljković, Željka (Array, 2007)
Sažetak: Ovaj rad bavi se izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima učenika primarnog obrazovanja. Prikazane su specifi čnosti i prednosti tih aktivnosti i njihov pozitivan utjecaj na učenike. Provedeno je istraživanje u 65 škola središnje Hrvatske kojim je obuhvaćeno 1411 učenika prva četiri razreda osnovne škole. Cilj ovog istraživanja bio je uvidjeti u kojim sve aktivnosti izvan nastave i škole sudjeluju učenici. Istražili smo koliko na sudjelovanje djece u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima utječe njihova dob i spol. Rezultati koje smo dobili kazuju sljedeće: u aktivnostima više sudjeluju djevojčice (svaka djevojčica sudjeluje na 1, 214 aktivnosti), dok dječaci manje sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima (svaki dječak sudjeluje u 1,072 aktivnosti). U odnosu na dječake u svim aktivnostima (osim sportskim) djevojčice sudjeluju u većem broju. Broj aktivnosti bitno se ne razlikuje s obzirom na dob, iako su kod djevojčica uočene razlike. Tako dječaci sve četiri godine najviše sudjeluju u sportskim aktivnostima, dok djevojčice u drugom i četvrtom razredu najviše sudjeluju u sportskim aktivnostima, a u prvom i trećem najviše ih je u skupini aktivnosti "ostalo" (recitatori, novinari, maketari…).