Primjena AHP metode za izbor lokacije luke nautičkog turizma na primjeru sjevernog Jadrana - Kovačić, Mirjana, inženjerka pomorskog prometa (2008)
Sažetak: U radu se sustavno i pregledno iznosi problem istraživanja - izbor optimalne lokacije za luku nautičkog turizma na sjevernom Jadranu. Posebno se daje prikaz AHP metode kao višekriterijske analize (engl. Analytic Hierarchy Process). Metodom analize u prethodnom koraku definiran je cilj ovoga rada, a na temelju toga definirani su kriteriji i provedeno je njihovo vrednovanje uz pomoć ekspertnih mišljenja i konkretne situacije na odabranoj lokaciji. Za rangiranje varijantnih rješenja poslužila je metoda višekriterijske analize - AHP metoda. U nastojanju da se poboljša gospodarenje u djelatnosti nautičkog turizma, planiranje i izbor optimalne lokacije za luku nautičkog turizma imaju veliko značenje. To je moguće provesti uz odgovarajuće postupke s pomoću kojih se procjenjuje da se najkvalitetniji napredak može ostvariti poboljšanjem procesa izbora rješenja. Postupak obuhvaća definiranje osnovnih ciljeva, kriterija i mjera te provedbu ocjene odabranih rješenja. U članku se naglašava značenje višekriterijske analize i uporaba višekriterijskog modela koji sadržava kriterije i potkriterije za izbor optimalne lokacije za luku nautičkog turizma. Model je rezultat istraživanja "Kriteriji za odabir lokacije luke nautičkog turizma", koje je provedeno tijekom 2006./2007. godine. Uz pomoć toga modela može se utvrditi najprihvatljivija lokacija u skladu s načelima održivog razvoja
Bibliografija: 7 jed
Summary
Keywords: Nautički turizam -- Luke -- Organizacijski modeli; Hrvatska