Mogući oblici zaštite i identifikacije malostonske kamenice na tržištu - Jug-Dujaković, Mia (Array, 2008)
Sažetak: Malostonski je zaljev od davnina poznat po uzgoju europske plosnate kamenice Ostrea edulis. Taj je školjkaš, cijenjen na tržištu kao poslastica, i danas jedan od osnovnih izvora prihoda stanovništva toga područja. Zbog sve veće konkurencije na trržištu, u interesu je proizvođača zaštititi ovaj izrazito cijenjeni proizvod. Oznaka zemljopisnog podrijetla, oznaka izvornosti, oznaka tradicionalnog ugleda ili žig mogući su oblici zaštite proizvoda na tržištu, koji ujedno proizvođačima omogućuju ostvarivanje većeg profita. U radu su uz moguće oblike zaštite prikazani i pravni okviri, te postupci u zaštiti proizvoda