Zadovoljstvo poslom i sagorijevanje na poslu socijalnih radnika u zdravstvu u Republici Sloveniji - Jeleč Kaker, Diana (Array, 2009)
Sažetak: Cilj istraživanja bio je ispitati razinu zadovoljstva poslom i razinu sagorijevanja na poslu te istražiti povezanost zadovoljstva poslom i sagorijevanja socijalnih radnika u zdravstvu u Republici Sloveniji. U istraživanju je sudjelovalo 57 socijalnih radnica i socijalnih radnika koji su zaposleni u zdravstvu Republike Slovenije. Rezultati istraživanja pokazali su nezadovoljstvo plaćom, uvjetima rada, pogodnostima, napredovanjem i nagrađivanjem. Socijalne radnice i socijalni radnici zadovoljni su komunikacijskim vještinama, nadređenima, kolegama i obilježjima posla. Kod ispitanika prisutna je srednja razina iscrpljenosti i cinizma te visoka razina profesionalne učinkovitosti. Statistički najizraženija povezanost, i to negativna, pokazala se između cinizma i obilježja posla, iscrpljenosti i uvjeta rada, dok se kod profesionalne učinkovitosti nije pokazala statistički značajna povezanost sa zadovoljstvom poslom. Prisutnost visokog stupnja korelacije između cinizma iscrpljenosti te obilježja posla/uvjeta rada sugerira potrebu za kvalitetnim i kontinuiranim praćenjem problema sagorijevanja i (ne)zadovoljstva poslom socijalnih radnika u zdravstvu. Rana detekcija sagorijevanja i (ne)zadovoljstva poslom jedan je od mogućih načina skrbi za mentalno zdravlje pomagača i osiguranja bolje skrbi za pacijente