Razlike u ljubavnim vezama studenata sa sigurnim i nesigurnim stilovima privrženosti - Blažeka Kokorić, Slavica (Array, 2009)
Sažetak: Rad donosi teorijski osvrt na značaj privrženosti u ljubavnim vezama u odrasloj dobi i rezultate istraživanja o razlikama u iskustvima u ljubavnim vezama studenata sa sigurnim i nesigurnim stilovima privrženosti u bliskim/ljubavnim odnosima. Prikazani podaci prikupljeni su u okviru šireg istraživačkog projekta o međugeneracijskom prenošenju obilježja partnerskih odnosa. U istraživanju je sudjelovalo 564 studenata (265 muškaraca i 299 žena) završnih godina dvanaest različitih fakulteta u Zagrebu. Podaci su dobiveni anonimnim anketiranjem kroz primjenu Upitnika o iskustvima ispitanika u partnerskim odnosima i Upitnika privrženosti odraslih. U analizi podataka korištene su metode deskriptivne statistike, hi-kvadrat testa i ANOVE. Na temelju istraživačkih nalaza može se zaključiti da studenti sa sigurnim stilom privrženosti u odnosu na studente s nesigurnim stilovima privrženosti u značajno većoj mjeri ostvaruju ljubavne veze i da su njihove veze trajnijeg karaktera. Oni su zadovoljni načinom rješavanja partnerskih sukoba u svojim vezama te su njihova dosadašnja iskustva u partnerskim odnosima općenito pozitivnija. S druge strane, u procjenama zadovoljstva trenutnom vezom i u procjenama budućnosti te veze, značajna razlika nađena je samo između studenata sa sigurnom i izbjegavajućom privrženošću, ali ne i studenata sa sigurnom i anksioznom privrženošću. Ukupno gledajući, rezultati upućuju na zaključak da se iskustva studenata u ljubavnim vezama značajno razlikuju ovisno o njihovom dominantnom stilu privrženosti u ljubavnim odnosima, što je u skladu s hipotezama ovog istraživanja i izloženim nalazima drugih autora