Tri napjeva iz repertoara pučkog crkvenog pjevanja župe sv. Križa - Veli Varoš u gradu Splitu - Martinić, Jerko (Array, 2007)
Sažetak: Osvrtom na repertoare tradicijskog crkvenog pjevanja mnogih mjesta srednje Dalmacije lako se moglo ustvrditi da tri teksta – Pismu novu svi pivajmo, Naš Isuse blagoslovi i Bilig Kralja od nebesi - pripadaju samo, ili gotovo isključivo, župi sv. Križa iz Velog Varoša u Splitu. Transkripcija napjeva snimljenih 1974. godine (Martinić) analizira se i uspoređuje s ranijim zapisima (Kalogjera, 1920.). Ta usporedba pokazuje očite razlike poglavito u načinu izvedbe. Neosporno je, kako tekstovno tako i melodijski, da ova tri «posebna» napjeva, kao uspjeli primjeri pučkog stvaralaštva zaslužuju u svakom pogledu našu pozornost, tim više što oni sačinjavaju dio kulturne baštine, poizišle iz jedne na «težački» način strukturirane župe usred grada Splita