Od mizoginije do kulta : Etiološko čitanje Postanka 3 - Berković, Danijel, teolog (2009)
Sažetak: Cjelokupna problematika povijesti položaja žene traži i zaslužuje širu i detaljniju raspravu. Ovaj rad stoga ima namjeru, u religijsko-povijesnom kontekstu, naznačiti i problematizirati dva krajnja ‘pozicioniranja’ prema ženi u kontekstu bipolarnog muško-ženskog svijeta. Položaj, uloga i odnos prema ženi, uvelike je određen i judeo-kršćanskom tradicijom. Iz te je perspektive to znatno određeno biblijskim izvještajem o pokleknuću žene pred ‘zmijom’ iz Postanka 3. Žena je od tada obilježena kao ‘slaba’, ona je ta koja je poklekla pred ‘zmijom’ i tako lišila čovječanstvo blaženog rajskog stanja vrta u Edenu. Ovime je žena otvorila vrata, neprijatelju ljudskih duša, ali i svekolikoj paloj sudbi čovječanstva. Povijesna posljedica tog biblijskog izvještaja položaj žene u društvu i obitelji ipak nije jednoznačan. S jedne strane, to je krivnja koja uzrokuje mizoginiju (= ženomrstvo); s druge strane, kako je žena nositeljica čovjekova života, trajno opstoji i obožavanje žene, u obliku kulta plodnosti, koji je jedan od religijski najraširenijih, a kao sinkretističku devijaciju nalazimo i u starozavjetnom tekstu. U nekih kršćanskih tradicija ovaj kult nalazi se kao antipod mizoginiji
Tema broja: Evanđeosko kršćanstvo i obitelj
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 18 jed
Summary
Keywords: Prava žena -- Žene -- Društveni status -- Mizoginija -- Patrijarhalnost -- Seksizam -- Biblijska teologija -- Kršćanstvo -- Judaizam