Automatizirano poslovanje s razmjenom/raspačavanjem serijskih publikacija : na primjeru CROLIST-a - Petrić, Tatijana (2009)
U radu se ukazuje na važnost razmjene u svrhu nabave serijskih publikacija u knjižnicama/ustanovama koje imaju vlastitu izdavačku djelatnost. Također se razmatra sam proces poslovanja i strategija razmjene. Provedeno je istraživanje kojem je cilj bio ispitati u kojoj se organizacijskoj jedinici knjižnice/ustanove obavlja poslovanje s razmjenom, na koje načine se obavlja, te stav osoblja o nužnosti automatizacije tog dijela poslovanja. Pri istraživanju se koristila metoda ankete. Rezultati istraživanja pokazali su da se poslovanje s razmjenom/raspačavanjem serijskih publikacija obavlja u samim knjižnicama, a ne u nekim drugim organizacijskim jedinicama, da samo jedan od analiziranih knjižnično-informacijskih softvera ima razvijen modul za automatizirano poslovanje s razmjenom/raspačavanjem, te da je stav osoblja u knjižnicama da je automatizacija poslovanja s razmjenom/raspačavanjem potrebna. Na kraju rada je prikazan podmodul Raspačavanje knjižnično-informacijskog softvera CROLIST i ukazane mogućnosti i prednosti korištenja takvog modula u automatiziranom poslovanju s razmjenom/raspačavanjem serijskih publikacija.
Bibliografske bilješke na kraju teksta ; bibliografija: 14 jed.
Abstract
Keywords: CROLIST; Knjižnica -- Knjižnično poslovanje -- Nakladnička djelatnost -- Serijske publikacije -- Knjižnično-informacijski sustav -- Automatizacija poslovanja -- Stavovi zaposlenika -- Anketno istraživanje -- Raspačavanje -- Razmjena