Najstariji na svijetu veći spregnuti most - Marić, Zvonimir, inženjer građevinarstva; Markulak, Damir; Varevac, Damir (2009)
Sažetak: U članku je opisan cestovni most preko Save u Zagrebu (tzv. Savski most), pušten u promet prije sedamdeset godina. To je najstariji veći spregnuti most na svijetu, iako pri projektiranju nije tako proračunan. Zapravo je projektant upotrijebio armiranobetonsku ploču kao vjetrovni spreg, ali je ipak predvidio ugradbu svojevrsnih moždanika. Rezultati provedenog pokusnog opterećivanja potaknuli su dalja laboratorijska istraživanja i smjeliju primjenu spregnutih sklopova u mostogradnji
Bibliografija: 6 jed
Summary ; resume ; rezjume ; Zusammenfassung
Keywords: Gradnja mostova -- Spregnuti most