Atribuiranje vlastitog delikventnog ponašanja nisko rizičnih i visoko rizičnih maloljetnih delikvenata - Ricijaš, Neven (Array, 2009)
Sažetak: Suvremeni pristup maloljetničkoj delinkvenciji temelji se na identificiranju rizičnih čimbenika koji su doprinijeli razvoju takvog ponašanja te usmjeravanju intervencija prema njima. Cilj ovog rada je utvrditi maloljetni delinkventni čemu atribuiraju takvo svoje ponašanje, te ispitati razlike u načinu atribuiranja s obzirom na definiranu razinu rizičnosti. Visoko rizični maloljetnici su oni koji se nalaze u institucionalnom tretmanu, koji često čine kaznena djela, koji su ranije počeli s delinkventnim ponašanjem te oni koji se dulje vrijeme tako ponašaju. U istraživanju je sudjelovalo 335 muških mladih počinitelja kaznenih djela s područja Republike Hrvatske. Podjednak broj ispitanika nalazio se u institucionalnom (56,1%) i izvaninstitucionalnom (43,9%) tretmanu. Raspon dobi ispitanika kreće se od 14 do 21 godine života (M=17,1; SD=1,858) U istraživanju je korištena Skala atribuiranja vlastitog delinkventnog ponašanja mladih (Ricijaš, 2009) te pitanja o učestalosti činjenja kaznenih djela, duljini činjenja kaznenih djela, kontaktima s policijom i sudom, te o nekim važnijim obilježjima obitelji i roditelja. Rezultati konzistentno pokazuju kako visoko rizični maloljetnici pripisuju vlastito delinkventno ponašanje većem broju čimbenika u odnosu na nisko rizične, što je sukladno i dosadašnjim saznanjima iz područja maloljetničke delinkvencije koja su korelate između stupnja rizičnosti i izloženosti rizičnim čimbenicima mjerila drukčijim metodam