Pradigms of virtual teams on the communication process - Čulo, Ksenija (Array, 2009)
Koncept virtualnih timova nije potpuno jasno definiran i često se preklapa sa objašnjenjima umrežene organizacije, virtualnih zajednica, elektroničkog poslovanja i tele-poslova. Kada gledamo na ovaj način, virtualni timovi su način da se prevladaju razlike u vremenu i prostoru kroz oblikovanje suprisutnosti kroz primjenu tehnologije, s ciljem zajedničkog poslovanja i prevladavanje frikcija vremena i prostora. Problem komunikacije može biti tehnološki fenomen, ali može biti i problem koji potjeće od slabih komunikacijskih vještina članova tima. Virtualni timovi često ne postižu svoje ciljeve zato što članovi tima ne komuniciraju međusobno na odgovarajući način. Svrha ovog rada je prezentirati paradigme virtualnih timova u komunikacijskom procesu, istražujući komunikacijski proces u virtualnim timovima kao interaktivan i kompleksan proces u vezi sa prednostima i manama koje nosi informacijska tehnologija