Marulić i crkvenoslavenska tradicija - Malić, Dragica (Array, 2009)
Cilj je ovoga rada pokazati da otac hrvatske književnosti Marko Marulić nije pjesničko čudo poteklo ni iz čega, u zrakopraznom prostoru hrvatske kulturne pojavnosti, kako se desetljećima mislilo, te pokazati njegovu naslonjenost na hrvatsku književnu i jezičnu srednjovjekovnu baštinu. A toj je baštini crkvenoslavenska tradicija jedna od bitnih sastavnica. Uvriježeno mišljenje o samosvojnoj i samodostatnoj Marulićevoj književnoj i književnojezičnoj pojavnosti na početku novovjekovne hrvatske književnosti logična je posljedica devetnaestostoljetnoga (a i kasnijega) nepoznavanja hrvatske srednjovjekovne književnosti, osobito one pisane latiničkim pismom, i negativna ocjenjivanja njezinih književnoestetskih i književnojezičnih dosega