Descriptio urbis Spalatensis Ivana Tomka Mrnavića - Tvrtković, Tamara (Array, 2009)
Opis grada Splita Marka Marulića nastao je početkom 16. st. i uvršten je kao prozni predgovor natpisima iz Salone u djelo In epigrammata priscorum commentarius, 1 a Mrnavićev opis nalazi se u djelu Unica gentis Aureliae Valeriae Salonitanae Dalmaticae nobilitas, tiskanom u Rimu 1628.2 Osim činjenice da i jedan i drugi autor uvrštavaju u svoje djelo opis Splita, kao početnu poveznicu između ta dva spisa treba spomenuti i natpis koji Mrnavić pripisuje Maruliću, a on se ne spominje niti u jednom Marulićevu djelu, pa je već i Mommsen taj natpis uvrstio među apokrifne.3 Uz pomoć tog natpisa Mrnavić sastavlja genealošku tablicu u kojoj dokazuje da je Gaj Aurelije Valerije bio djed cara Dioklecijana (otac mu je bio Valerije) i djed pape Gaja (otac mu je bio drugi Aurelijev sin – Gaj), nazivajući pritom Marulića »najodličnijim kako po pobožnosti tako i po učenosti«