Izazovi demokratične komunikacije u novinarskim redakcijama - Vukić, Tijana (Array, 2009)
Kako bi se razvila i održavala demokratičnost komunikacije unutar novinarskih redakcija u Hrvatskoj, ispitala sam izazove s kojima se susreću zaposlenici u medijskim organizacijama. Demokratičnost komunikacije u bazama određuju: radno okruženje, stupanj opuštenosti zaposlenika, stupanj frustracije, komunikacija između kolega, konkurencija, svijest o nužnosti promjene načina komunikacije te utjecaj komunikacije unutar baze na medijski sadržaj i izvršenost zadatka. Rad se temeljio na istraživanju komunikacije provedenom na malom uzorku anketiranih medijskih komunikatora, pretežno u Istri. Većina medijskih komunikatora ima svijest o tome kako konkretno razvijati demokratičnost komunikacije unutar novinarskih redakcija. Prijedlozi se mogu sažeti u četiri kategorije: sustavna promjena organizacije posla, primjena kulturne komunikacije, edukacija na svim razinama te razvoj timskog duha. Za demokratizaciju komunikacije u našim medijskim kućama važno je, stoga, medijskim komunikatorima dopustiti da kultiviraju demokratičnost unutar svojeg radnog okruženja. Prijedlog je, dakle, omogućiti im da pojedinačno rade na svojem razvoju