Village "folklor" [dance] integrated as a touristic commodity in the Dubrovnik area : an overview 1948-1977-2008 - Dunin, Elsie Ivancich (Array, 2009)
Studija otkriva integrirane slojeve kinetičkih odnosa pod utjecajem promjena načina života u Dubrovniku i okolici do kojih je došlo zbog turističke ekonomije. Selo Čilipi u Konavlima izvodi svoje „tradicionalne plesove i glazbu“ svakog tjedna još od 1967. godine. U poslijeratnim devedesetim godinama tri su seoske skupine osnovane u Primorju, s obnovljenim kinetičkim znanjem linđa. Dubrovački gradski amaterski ansambl osnovan 1965. godine od samoga je početka bio usmjeren turizmu, a skupina nastupa već 43 godine. Do 2008. godine u području Dubrovnika su se razvila četiri turistička konteksta. U Čilipima mjesna seoska skupina nastupa svakog tjedna s programom plesova kinetički zapamćenih pri kraju 19. stoljeća. U Primorju tri seoske skupine izvode samo linđo, zasnovan na kinetičkom sjećanju iz 70-ih godina dvadesetoga stoljeća, te često plešu u hotelima i na festivalima. U primorskom seoskom turizmu linđo se prikazuje dva do tri puta tjedno, a dubrovački amaterski gradski ansambl izvodi barem dvaput tjedno, u teatralnom okruženju, repertoar zasnovan na autorskom konceptu integriranja karakterističnih pokreta sela. Stotine tisuća posjetitelja Dubrovnika i neposredne okolice promatraju tako plesove u najmanje četiri turistička konteksta