Protuteroristička politika Europske unije - Prodan, Tonći (Array, 2009)
Europska unija - najmoćnija ekonomska integracija današnjice, koja ima ambicije postati i moćna politička integracija, suočena je s problemom terorizma. Nakon terorističkog napada na Madrid unutar EU su pokrenute inicijative na pojačavanju suradnje u borbi protiv terorizma, međutim, ponovno je otvoreno pitanje i sukob oko nacionalnog suvereniteta s nadnacionalnim interesima, tako da do zadovoljavajućeg rješenja nije došlo. Zemlje Europske unije koje su se dosad suočile s problemom terorizma, tom problemu pristupaju svaka na svoj način i rješavaju ga kao nacionalni problem (Španjolska, Velika Britanija, Italija, Francuska i druge). Politička integracija (Unija) podrazumijeva jedinstvene politike, pa tako i onu sigurnosnu, a time i protuterorističku politiku. Taj cilj EU zasad nije postigla, iako je niz njezinih članica izložen terorističkim nasrtajima