Ustanak Batona 6. godine - Cota, Matej (2009)
Rimsko Carstvo bilo je na vrhuncu moći 6. godine poslije Krista. Pod zapovjedništvom budućeg cara Tiberija spremalo se pokrenuti najveću ofenzivu u svojoj povijesti. Cilj je bio pokoriti pleme Markomana i na taj način ostvariti rimsku vlast sve do rijeke Labe. Iznenadni ustanak u Iliriku, pod vodstvom Batona, bilo je najozbiljnija vojna prijetnja Rimu od Drugog punskog rata. U cilju razumijevanja kako je ustanak dobio toliki zamah i zašto je naposljetku skršen, stavljajući naglasak na strategiju, autor analizira faze pobune s aspekta vojne povijesti
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 11 jed
Summary
Keywords: Rimsko Carstvo; Baton, vođa Ilira; Ustanak