First record of Dolichophis caspius (Gmelin, 1789), (Reptilia: Colubridae) on the island of Olib, Croatia - Kletečki, Eduard (Array, 2009)
U okviru zajedničkog hrvatsko-mađarskog projekta tijekom terenskih istraživanja na malom sjevernodalmatinskom otoku Olibu, na nekoliko lokaliteta uočen je i fotografiran stepski guž Dolichophis caspius (Gmelin, 1789). Iako to nije prvi otočni nalaz ove vrste u Hrvatskoj (pronađen je i na otocima Lastovu, Kopištu i Mrčari) iznenađujući je stoga što je jako udaljen od drugih dosad poznatih nalazišta