Kontroverze Vanceova plana - Filipović, Vladimir, politolog (Array, 2008)
U radu se problematizira posredovanje izaslanika glavnog tajnika UN Cyrusa Vancea u ratu u Hrvatskoj te nastanak i prihvaćanje njegova plana. Posredovanju se pristupa s polazišta realistične škole međunarodnih odnosa koja posredništvo shvaća kao borbu za interese onoga tko posreduje, a tek potom i eventualno onih koji su u sukobu. Vance je posredovanjem uspio dovesti zaraćene strane do primirja u Sarajevu 2. siječnja 1992. godine, a dokument pod nazivom Vanceov plan uredio je odnose hrvatskih vlasti i srpskih pobunjenika nakon primirja. Nakon što su osvojili većinu željenih teritorija u Hrvatskoj, Milošević i vrh JNA iz Beograda odlučili su u Hrvatsku pozvati međunarodne mirovne snage i tako čuvati stečene granice. Priznanjem Hrvatske, prisutnost JNA u Hrvatskoj postala je ilegalna, a i željeli su sačuvati JNA za nadolazeći rat u BiH. Hrvatska, koja je od ljeta 1991. godine zahtijevala mirovne snage, vidjela je u planu opasnost da se trajno zamrznu srpska osvajanja i da se Hrvatska "’ciprizira"’. Pobunjeni Srbi u Hrvatskoj također su odbijali plan