Ekologija Ravnih kotara za uzgoj kinesko-japanskih sorti šljiva - Vrsaljko, Anđelko (2008)
Ravni kotari sa svojim ekološkim karakteristikama, odnosno tlima, klimom i reljefom na osojnim padinama zadovoljavaju potrebe ekoloških čimbenika za uzgoj japansko – kineskih šljiva. Istraživanja fenologije cvatnje u pokusnim nasadima pokazuju da se fenologija cvatnje dijelom poklapa s cvatnjom ranijih sorata bresaka i nektarina, odnosno općenito da je 3 do 4 dana ranija. Tako se cvatnja gospodarski najvrjednijih sorata, kao Black Gold i Black Diamond poklapa s cvatnjom breskve Mycrest (polovica ožujka). Ove sorte su zanimljive utoliko više što dospijevaju u srpnju u jeku turističke sezone, kada je velika potražnja za tim voćem. Širenje kinesko - japanskih sorata nije u većoj mjeri zaživjelo, što možemo pripisati problemima agronomskog i patološkog tipa
Bibliografija: 21 jed
Abstract
Keywords: Šljiva -- Uzgoj šljiva -- Kinesko-japanska sorta šljive -- Dozrijevanje plodova; Hrvatska -- Ravni Kotari