The impact of vaporization on the crushing nuts (Juglans regia L.) - Bernik, Rajko (Array, 2009)
U pokusu usporedbe morfoloških i fizikalnih svojstava ploda oraha (Juglans regia L.) sorte 'Franquette' proučavan je utjecaj parenja vručom parom na potrebnu silu za deformaciju (lomljenje) ploda te potrebnu energiju za lom ljuske ploda pomoću centrifugalnog stroja za lomljenja. Maksimalna sila (248,04 N) za lomljenje oraha izmjerena je kod 5 minuta parenih uzoraka, a najmanja kod 15 minuta parenja (171,35 N). Najmanja deformacija (1,3 mm) izmjerena je kod lomljenja suhih oraha, a najveća kod 15 minuta parenih (4,15 mm). Najveći dio celih jezgri (74,62 %), dobiven je kod lomljenja 15 minuta parenih oraha a najmanji kod 0 minuta parenja (28,47 %.)