Sukobljene ili sukladne strategije razvoja europskoga nautičkog turizma - Luković, Tihomir (2009)
Nautički se turizam razvija po visokim stopama razvoja koje su, od prvih pojava organiziranog nautičkog turizma pa do danas, uvijek pozitivne. Vrlo često se nautički turizam povezuje s morem i morskim obalama Mediterana, ali to je pogrešno. Nautički turizam u smislu receptivnog nautičko turističkog tržišta nije razvijen samo na Mediteranu, nego i na Baltiku, kao i na Atlantiku. Osim na moru nautički je turizam prisutan i razvijen na svim europskim rijekama, jezerima i kanalima. Razvojem treba upravljati u općem interesu, te svaka nacionalna ekonomija pokušava oblikovati nacionalni model razvoja
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 10 jed
Summary
Keywords: Nautički turizam -- Razvojni model -- Strategija razvoja -- Resursni model; Hrvatska