Strateški razvoj i promjene legislative nautičkog turizma Hrvatske - Luković, Tihomir (Array, 2009)
Za razliku od strateškog menadžmenta na mikrorazini, strateški menadžment makrorazine oblikuje se za razdoblje od 10 do 30 godina. Strateški dokumenti hrvatskog gospodarstva ozbiljnije se javljaju tek zadnjih godina. Shvaćeni kao dokumenti od važnosti za planski, nacionalni, tržišno usmjeren razvoj, a ne kao puka administrativna potreba, strategije razvoja zahtijevaju podršku svih činitelja nacionalnog razvojnog koncepta. Uspješno harmoniziranje činitelja razvoja rezultat je kvalitete pristupa problemu oblikovanja strateškog razvojnog modela nacionalne ekonomije. U sustavu usuglašenih činitelja strateškog razvoja na makrorazini, sustav lex specialis zakona industrije nautičkog turizma, od posebnog je značaja. Stoga, promjene makrorazvojne strategije, kojima se mijenjaju strateški ciljevi zahtijevaju adekvatne promjene prateće legislative